Декларация на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ от името на ПГ на ДПС

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖО МИНИСТЪР,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

Преди дни за пореден път станахме свидетели на брутална агресия в Асеновград, която Движение за права и свободи остро и категорично осъжда. Призоваваме за предприемане на спешни действия от компетентните органи в държавата. Последвалото напрежение само по себе си е тревожен знак за състоянието на обществото и е крайно време всички да погледнем реалността в очите и с общи усилия да осигурим мирното бъдеще за нашите деца. За пореден път заявяваме, че осъждаме всякаква форма на агресия, както и за пореден път успоредно алармираме и поставяме въпроса за предпоставките, които създават  такъв тип агресия в обществото. За да се преборим с агресията трябва да се преборим с предпоставките, които създават такъв модел на поведение.  Когато в държавата се толерират хора, които публично демонстрират своята омраза и имат агресивно поведение, това е определен сигнал към обществото.  

Налагането на езика на омразата, насаждането на омраза, официализирането на омразата е на път да създаде проблем на демокрацията в страната ни. И не само. Симптомите са повече от тревожни.

И всъщност какво имам предвид – ясно казано, пожар не се гаси с бензин!

Ще посоча само няколко заглавия в медии:

Вицепремиерът Валери Симеонов отложи тристранка, за да се разправя с циганите в Асеновград“, „Симеонов: Да търсят къща по къща биячите в Асеновград“ и др.

Пак от медиите – „Държавните органи имат пълната политическа подкрепа да издирят биячите в Асеновград къща по къща в циганския квартал – никакви компромиси“, написа в туитър вицепремиерът Валери Симеонов.“

„В рамките на това управление има и ще продължава да има по-различен подход към междуетническите проблеми. Това каза Симеонов по време на срещата с протестиращите граждани в Асеновград.“

„Той обясни, че инцидентът в района на язовир „40-те извора“ е възникнал на битова основа, но е прераснал в етническо противопоставяне.“това също е цитат от медиите.

Независимо от предупрежденията от наша страна, наблюдаваме неглижиране на проблема с агресията като цяло в обществото, за проявите и актовете на омраза и етническо противопоставяне. Няма да се откажем да поставяме проблема за решаване, искаме и дебати по тези въпроси както в нашия Парламент, така и в Европейския парламент. Не трябва да пропиляваме шанса си след 28 години мирен преход да захвърлим постигнатото и да пренебрегнем една работеща уникална формула, получила и международно признание – Българският етнически модел.

Ние от ДПС искаме да заявим нашето разбиране по отношение на компетентните държавни органи – те трябва спокойно и професионално да вършат работата си, без да допускат политическа намеса. Когато така професионално изпълняват своите високо отговорни държавни функции, органите не се нуждаят от политическа подкрепа, тя им се дължи. И така е винаги. Независимо дали се преследват деяния на вицепремиери или обикновени граждани.

Обръщам се към основната политическа сила, която носи отговорност за управлението в страната – липсата на първите седем години, казано в най-лека форма, няма да намали отговорността на най-голямата политическа сила. И не говорим в далечна перспектива, а съвсем скоро. Кой дава мандат на вицепремиер да определя инцидента като „етническо противопоставяне“ и дори в момент като този отново да противопоставя отделни групи от населението с изрази като (цитат от медия) „Аз съм на ваша страна и не само аз“.

Уважаеми основни управляващи, нека не забравяме, че има закон и докато тече разследване подранилите изводи и констатации са по-скоро внушения и не са в интерес на авторитета на органите и могат изключително много да навредят. Ще спра с позоваването на закона без да коментирам основни принципи, залегнали и в нашата Конституция.

В противен случай би трябвало да попитам да блъскаш, ако ползвам цитат – да изблъскаш, възрастна жена или хора от цял автобус и да не носиш отговорност – на какво основание?! Няма да продължавам с демонстрацията на незачитане на основни права и на закона – в чий интерес е?!

Ще оставя без коментар дори изявлението, че „В рамките на това управление има и ще продължава да има по-различен подход към междуетническите проблеми.“. Това изявление носи допълнителен заряд и по-скоро се асоциира с друго, различно от решаване на проблем. Има база за това, създадена през цялото битуване на конкретната политическа формация и нейния представляващ.

Основни носители на отговорността, нашите въпроси са по-скоро и основно към вас.

Нека да осъдим агресията и омразата в техните различни проявления, нека изискваме прилагането на закона и наказването на установените виновници за такива деяния. В същото време да изискваме всеки орган в рамките на своята компетентност да действа и да се произнася в рамките на законовите си компетенции и да не забравяме основната мисия като политици – да успокояваме обществото, за да не се нагнетява допълнително напрежение. И още нещо – да отчитаме, че наказателната отговорност е лична и заради етническата принадлежност на провинили се лица или на престъпници, да внушаваме колективна отговорност на цели етнически групи е крайно опасно и противоречи на закона. И не само не следва да толерираме, а трябва да пресичаме всяка възможност за подобни внушения.

И не е излишно да повторя – пожар с бензин не се гаси!

В противен случай вече няма да има нужда да се поставя въпросът има ли държава, която да гарантира правата и свободите на своите граждани.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Движението за права и свободи осъждайки остро всяка проява на разделение и омраза, всяка демонстрация на нетолерантност, етническо и верско противопоставяне, призовава Народното събрание да подкрепи нашата декларация и всички компетентни органи незабавно да предприемат мерки за наказване на виновниците. Крайно време е да направим дебати по въпроса относно състоянието на демокрацията в страната, за състоянието на обществото, различните форми на агресия, заплахата за мира и демокрацията в страната и мерките, които държавата предприема за справяне с проблема.

Мирът и демокрацията са ценности, които ние трябва да защитаваме с всички сили. Няма нищо по-важно от разбирателството и мирното съжителстване на всички етноси в страната, за да можем с обединени общи усилия, в заедност да постигаме напредък. Това е дълг и отговорност на всички политици, на всички органи в държавата, на всички граждани. С най-голяма сила това важи за тези, които са във властта и управляват държавата.

Благодаря Ви за вниманието!

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност