Декларация на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ от името на ПГ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

Вчера беше регистрирана поредна проява на ислямофобия. Изключително дръзко, нагло и безпардонно едни лица нападнаха беззащитни жени в европейска София. Само защото са носели забрадка. Само защото изповядват ислям. И това е изключително тревожно. Всички нормални хора са в шок от подобна бруталност и ние, от Движение за права и свободи, остро осъждаме този акт на омраза.

Налагането на езика на омразата, насаждането на омраза, превръщането на представителите на мюсюлманската религия в еквивалент на проблеми, на врагове, е тревожно явление и някой трябва да каже: „Стоп!“.

Вярно е, че отдалечаването от толерантността и отричането на правото на различните да бъдат част от българското общество и да бъдат достойни български граждани, отдалечава всички ни от демокрацията и европейските ценности, поставя държавата пред риск и създава лоша репутация на страната ни. Предупрежденията ни остават глас в пустиня. Но ние няма да се откажем да алармираме и да призоваваме за толерантност. Така беше и след нападението на молещи се пред джамията в София, така беше и след нападението на границата, така и днес. Поставяме остро въпроса има ли държава, която да гарантира правата и свободите на своите граждани. Забележете – в случая, в собствената им родина!

Не съм убеден, че този въпрос е резонен. Тези, които нападнаха молещи се мюсюлмани пред джамията през 2011 г., тези, които блъскаха жени на границата, за да попречат на български граждани да посетят родните си домове, днес са на власт. Те са част от властта, която декларира, че е гарант за етническия мир в страната.

Днес ние остро поставяме въпроса за акта от вчера и призоваваме най-голямата политическа сила в Парламента да поеме своята отговорност и да предприеме всички необходими адекватни действия за наказване на извършителите. За ефективни мерки за пресичане на такъв род прояви в бъдеще, което значи и премахване на всички предпоставки. Защото, ако днес все още е време за оценки и реакции, утре може да е късно за каквито и да са дейстшия.

Няма нищо по-важно от мира. Няма нищо по-важно от разбирателството и мирното съжителстване на всички етноси в страната и с обединени общи усилия, в заедност, търсене и постигане на успех. Но това е дълг и отговорност на всички политици, на всички органи в държавата, на всички граждани. Това е най-вече отговорност на тези, които са във властта и управляват държавата. Не можеш да гарантираш етническия мир и да толерираш ксенофобията и омразата. Това толериране създава модел на поведение, който провокира напрежение и създава предпоставки за обективна заплаха за етническия мир.

Последният случай е показателен – независимо от законовата дефиниция на забранени атрибути в облеклото, общественото съзнание не разграничава традиционната в исляма и не само в исляма забрадка и я приема като забранена със закон. Не е нормално носенето на забрадка да е проблем!

Не е излишно да напомним за погрешната формула на управлението и да поискаме спешни мерки за поправка. Ние няма да се подведем, призовавам и останалите, от променената реторика на участващите в управлението крайни националисти и ксенофоби.

Включването във властта на крайни националисти, на ксенофоби и лъжепатриоти създава не просто условия за подобни прояви, но трайно насажда усещането за правилност и необходимост. И вместо да бъдат осъдени и изкоренени като тип поведение, те се превръщат в негативни стереотипи и пример за подражание.

Отново ще подчертаем, че основната политическа сила трябва да поема и да носи своята отговорност за всичко, което застрашава демокрацията и мира в нашата страна.

Отново ще обърнем вниманието на всички днес: нека се освободим от това, което ни отдалечава от европейските ценности, руши демокрацията и създава реална заплаха за мира. Нека не просто осъдим и се откажем от езика на омразата, а реално да приложим като обединителна платформа Българския етнически модел и обединителния патриотизъм. В интерес на всички български граждани.

Ние проповядваме заедност и обединение, толерантност и мир.

Тези неща могат да ни обединят. Те са условие за нашето общо бъдеще. Те могат да създадат мнозинство на ценностна основа и то би гарантирало стабилност и сигурност в страната.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Движението за права и свободи остро осъжда всяка проява на разделение и омраза, всяка демонстрация на нетолерантност, етническо и верско противопоставяне.

Призоваваме Народното събрание да подкрепи нашата декларация и всички компетентни органи незабавно да предприемат мерки за наказване на виновниците.

Нека всеки и всички заедно да работим за такъв модел на поведение, който да гарантира стабилност и сигурност, европейско развитие и мир.

Както е казал Левски „Всичко се състои в нашите задружни сили“. Ако всички го искаме, можем да постигнем успех и задружно, в заедност, в мир и разбирателство да градим просперираща България. 

Благодаря Ви за вниманието!

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност