Декларация на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ от името на ПГ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

По повод 28 години от изявлението на Тодор Живков по БНТ и БНР на 29 май 1989 г. Движение за права и свободи заявява следното:

На 29 май 1989 г. държавното ръководство в лицето на комунистическата партия в България обяви масовото изселване на български турци и мюсюлмани и даде начало на силово депортиране, останало известно като „Голямата екскурзия“. Повече от 360 000 души са принудени набързо да изоставят домовете си, имуществото си и да потърсят убежище в съседна Турция и в Европа.

Още в самото начало насилственото преименуване като един античовешки акт предизвиква вътрешната съпротива на всички засегнати и тази съпротива в някои случаи и на места получава външни проявления и прераства в открити демонстрации, бунтове и сблъсъци. Този процес на отпор има своето начало далеч в миналото, но мнозина от нас сме свидетели на събитията през 70-те години на миналия век и помним периода 1970-73 г., 75-76 г. с бунтовете и демонстрациите и свидните жертви в областите Благоевград, Смолян и Пазарджик.

При насилствената смяна на имената в края на 1984 г. и януари 1985 има десетки загинали, стотици са бити и задържани, а повече от 500 души са изпратени в лагера в Белене.

За периода декември 1984 до февруари 1985 г., са сменени личните документи на над 800 000 души. Сменени са имената на покойници, на места са унищожени мюсюлманските гробища. 

След 1985 г. съпротивата добива организирани форми главно в Североизточна България и тя има значителна роля за оформянето на открито гражданско противопоставяне на комунистическия режим в последните му години.

През м. май 1989 г., независимо че организаторите начело с г-н Ахмед Доган се намират в затворите, успяват да организират масови митинги, гладни стачки, протести, които заливат цяла Североизточна България и най-масовите са в областите Шумен, Варна, Разград, Добрич, Силистра, Търговище и Русе.

Срещу демонстрантите са хвърлени въоръжени сили, на много места се стига до сблъсъци, има загинали, стотици са ранени.

Майските събития от 1989 г. пряко кореспондират със събития, свързани с оформянето на открито гражданско противопоставяне на комунистическия режим в последните му години, и падането на тоталитарния режим на 10 ноември 1989 г. Повечето от формиращите се дисидентски групи се обявяват срещу „възродителния процес“.

Исканията и на тези организации и техните членове за гарантиране на малцинствените права в България получават гласност основно чрез изявления в западни радиостанции.

С масовите протести през месец май 1989 г. се слага началото на края на т.н. възродителен процес, с което и началото на края на тоталитарния режим в България.

Така решението на ЦК на БКП за изпълнение на програма за насилствена смяна на имената на българските турци и мюсюлмани претърпява своя категоричен неуспех. Тази програма, останала в историята като „възродителен процес“, при който на повече от 1 млн. мюсюлмани принудително са сменени имената, включително на починалите, който процес забранява език, религиозни традиции и общностни ритуали и цели подмяна на идентичността, със своята античовешка същност катализира протестните актове и движения на българските турци и мюсюлмани и на всички демократично мислещи хора в страната.

Предупрежденията на Тодор Живков (видно от протокол от м. юни 1989), че ако някой разчита, че у нас ще дойде друго ръководство, което би променило политиката на България, то жестоко се заблуждава не се сбъдват...

В международен аспект събитията в България имат връзка и с конференцията на Съвещанието по сигурност и сътрудничество в Европа, посветено на проблемите на човешките права и свободното движение на хора през границите, проведено в Париж от 30 май до 23 юни 1989 г. Както на тази конференция, особено на конференцията по човешките измерения в Копенхаген от 5 до 29 юни 1990 г. е подчертано, че спазването на правата и свободите е в основата на демокрацията.

За всичко това обществото знае много малко. За престъпленията няма наказани.

Посочените процеси са в основата за създаването на ДПС от д-р Ахмед Доган и вече 27 години ДПС води последователна политика за утвърждаване на демокрацията в нашата Родина, за защита на основните права и свободи на всички български граждани, за справедливост, за сигурност и стабилност в страната, в Европа и в света.

Ние от ДПС за пореден път заявяваме искане събитията, свързани с т.н. възродителен процес, с Майските събития и събитията от м. декември 1989 г., да получат своята историческа оценка.

За пореден път поставяме искане крайни национализми и радикализми категорично да бъдат осъдени и да нямат място във властта. Независимо от нашите предупреждения, днес място във властта имат тези, които в програмата си обещават разбиване на капсулирането на циганските гета и турскоговорящите региони... Да се подпомага доброволното ограничаване на раждаемостта (за тези региони) чрез безплатно предлагане на противозачатъчни средства и гинекологична помощ» (това звучи като химическа стерилизация – прилагана от Хитлер спрямо славянските народи). Държавата трябва да осигури бързо приобщаване за всеки, който полага усилия за това (т.е. – стерилизация на малцинствата)». Освен това – да се създават изолирани селища за нежелаещите подобно приобщаване (чрез стерилизация), като «горепосочените селища могат да бъдат превърнати в туристическа атракция» – за чистите расово. Под тези обещания седи подписът на сегашния председател на Съвета по етнически и демографски въпроси - цинизъм.

Във властта са лица, които извършиха атака по време на молитва, които призовават държавата да защитава яростна съпротива на граждани срещу религиозни свободи, лица с нацистки поздрав... с шеговито обяснение на горепосочения, че даже и той лично си правел такива майтапчийски снимки в Бухенвалд... Пред труповете на милиони евреи, демократи, роми, социалисти... Цинично и брутално.

При този дефицит на държавническа политика и национално отговорно поведение сред управляващите, ДПС последователно провежда своята политика и е твърдо за запазване на етническия мир, за създаване на стабилност в региона и страната, за сигурност на гражданите, за спазването на правата и свободите на всички български граждани, за справяне с бедността и демографската катастрофа.

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Ние, от ДПС, искаме стабилност. На държавата, а не на властта. Искаме сигурност. За всички български граждани, а не на отряд шегобийци.

Искаме демократично управление на страната. А не имитация и зле прикривана жажда за власт и привилегии.

Искаме днес да осъждаме недопустими проявления на една античовешка идеология. Не да чакаме историята да го направи.

Искаме върховенство на закона. А не бандитски прояви.

Блъскаха възрастна жена на границата преди изборите. Това показаха телевизионни репортажи. Не е била само възрастната жена. Няколко души били „избутали“ хора от цял автобус. „Аз се гордея с това, което направихме“, заявява главният герой по-късно.

Това в правова демократична държава е недопустимо.

Тези лица нямат място във властта.

Да се използва демокрацията като параван за същинските намерения е опасно начинание.

Да се злоупотребява с името на народа е опасно начинание. Това увеличава и без това големия дефицит на справедливост, руши доверието в демокрацията и в демократичните институции, реставрира тъмни политически процеси.

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

Днес управляващите имат важната задача да се преборят с основните страхове на българските граждани за сигурността, да премахнат усещането за ярка несправедливост.

Всички сме призвани да работим за да постигнем онази нормалност, при която правата и свободите, справедливостта и солидарността са основни ценности, другостта и различието е национално богатство. Всичко друго е връщане назад, жив популизъм, път към национално предателство.

Всичко друго е отказ от така необходимите реформи, условие за постигане на горните цели. И в контекста на необходимите реформи за Европейския съюз, чието председателство ще поеме България.

Нека в ден като днешния си дадем сметка, че историята може и да се повтаря.

Нека от миналото да се извлекат верните уроци за бъдещето, за да имаме общо европейско бъдеще.

Благодаря за вниманието.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност