Декларация от името на ПГ на ДПС на председателя Мустафа Карадайъ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ, ГОСПОЖО ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ,

УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

ГОСПОЖИ И ГОСПОДА МИНИСТРИ,

УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ,

ВАШИ СВЕТЕЙШЕСТВА – РЪКОВОДИТЕЛИ НА ВЕРОИЗПОВЕДАНИЯТА В БЪЛГАРИЯ,

ВАШИ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВА,

УВАЖАЕМИ ГОСТИ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

Първо искам да честитя от името на ДПС светлия празник на всички християни и да пожелая здраве, мир и благоденствие. Искам да изразя увереността, че истинската, чистата вяра може да е в основата на мира, независимо че в последно време е по-скоро повод за разделение и войни. Независимо от това, искам да вярвам, че религията може да бъде обединител и миротворец. Вярвам, че гласовете на изповядващите човеколюбие и милосърдие, борещи се за мир и човешки права и свободи, загрижени за бъдещето на човечеството и на Земята ще стават все повече и по-силни. С общ призив и всеобща кауза за обединение. Иска ми се неотклонно да вярвам в това.

Тезата за обединението беше в основата и на нашата предизборна политическа програма, това бяха и основните ни политически послания – за обединителен патриотизъм пред лицето на опасността за общото.

И това не са просто и само декларации. По границите на страната ни има голямо напрежение –на Балканите никак не е спокойно. И като цяло, в региона и в света е все по-тревожно.

Нашите послания са осъзнати решения в действителна ситуация.

Нашите послания са отговор на явните изисквания на геополитиката в нейния географски, исторически, цивилизационен и политически смисъл.

Нееднократно предупреждавахме, че разделението в обществото, езикът на омразата, политиката на отхвърлянето, както и създаването на неясни мнозинства без ценностна основа, не могат да водят до развитие и те трайно разрушават демокрацията, доверието в институциите и на държавността като цяло.

Определихме предсрочните парламентарни избори като стратегически важни за България. И поехме ангажимент да подкрепим ясна програма за борба с бедността и демографската криза, програма, гарантираща европейското бъдеще на България, програма, която обаче не допуска крайни радикализми и национализми до властта. И ние сме последователни в своите решения.

Сега, в този стратегически важен за страната ни етап, е важно  да се положат усилия да се осигури успешно реализиране на Председателството на Съвета на Европейския съюз. С подкрепата на всички националноотговорни политически формации и с отговорната работа на всички държавни органи и институции.

Необходимо е наред с този приоритет да посочим, ясно да формулираме онези национални приоритети, които са условие за нашето бъдещо общо развитие. И да набележим конкретни мерки за тяхното постигане. Да осъзнаем силата на обединението, необходимостта от обединение, да изоставим политическите и партийни сметки и да върнем нормалността в политиката и държавното управление.

Нека всички парламентарно представени партии да разчетат правилно резултатите от изборите и „политическите послания“ на избирателите, да поемат и да понесат отговорно и достойно своята роля, отредена от избирателите, в някои случаи превъзмогвайки интереса си за участие в управлението на всяка цена.

Необходимо е да се сложи край на разделението, на омразата, на деструктивното поведение като цяло. Не може да призоваваш за обединение като отричаш част от общото, не може да говориш за демокрация като ограничаваш права, не може да апелираш за европейско развитие като загърбваш европейски ценности.

Най-голямата политическа сила е длъжна да прояви отговорност и воля и да предложи програма за развитие на страната за успешно Председателство на Европейския съюз, за най-неотложните необходими реформи за бърз икономически растеж. Само една сериозна националноотговорна програма в името на нормалността и демократичното европейско развитие на страната, на общото, нейната неотклонна евроатлантическа ориентация е решение за това.

Не можем и няма да подкрепим каквото и да е присъствие на крайни национализми в управлението, защото  ни отдалечава от модерния парламентаризъм и демокрация, отклонява ни от евроатлантическия курс на страната. От обединителния патриотизъм, преди да се е възродил.

Разговорите и консултациите за правителство се провеждат по начина, който  налага  впечатлението за тежки договорки, за липса на ценностна обединяваща основа. А е необходима преценка трезва, разумна и мъдра. В интерес на народа и на държавата, на общото. На всички български граждани. Без разлика. Без лъжи и демагогия, без популизъм и фалшив патриотизъм.

Дано да няма повод за нашите предупреждения за разединението и за омразата.

Нека се освободим от това политическо наследство, да го обявим за вредно за страната днес и в бъдеще.

Призоваваме за такъв модел на поведение за създаване на мнозинство на ценностна основа, който да гарантира стабилност и сигурност в страната, за засилване на позициите на страната във външната политика, за достойно място в евроатлантическите структури, в които България членува.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Всеки трябва да знае, че когато се поема властта, се поема и отговорността. Управляващите не могат да избягат от отговорността. В условията на демокрация политиците носят отговорността и те не могат да се крият зад общи фрази за решения на народа, решения на референдуми и т.н. Натрупаните сметки при управлението, за състоянието на страната, на обществото, за разделението, се плащат на избори.

Нека не забравяме, че онези, които подклаждат омраза, работят по модела на противоспоставянето, подвластни на предразсъдъци, са много опасни. Нетолерантността, омразата, наред с противопоставянето, водят до нежелани резултати.

Без да се преценяват обективно идейни платформи, пренебрегвайки водещото начало – добруването на народа и развитие на държавата, на общото, не могат да се преследват национални приоритети.

Тръгвайки към създаване на правителство, трябва да се покаже ясно привързаността към евроатлантическите ценности, за да се гарантира успешното Председателство на Съвета на Европейския съюз в началото на 2018 г., реализация на националноотговорно партньорство между органи и институции с ясни национални приоритети и мисъл за общото, силна регионална и международна политика.

Бъдете здрави!

Да спасим България!

Благодаря Ви за вниманието!

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност